top of page

Mette Stange - inspirasjonskilde på 90 år


Mette Stange fylte 90 år i sommer og er mor til Heidi Stange Noraberg. Etter å ha blitt kjent med henne ønsket jeg å dele hennes historie med dere, da jeg synes hun er en skikkelig inspirasjon og en påminnelse at det ALDRI er for seint gjøre livsstilsendringer.


Mette vokste opp på en gård i Trøndelag, men har bodd på Dalen i Telemark siden 1972. Hun elsker å være ute i naturen, og ble i fjor kåret til årets pensjonist i Tokke kommune. Hun kjenner mange av innbyggerne og er en pådriver i lokalmiljøet.


Hennes bakgrunn som sykepleier, både i hjemmesykepleien og på Tokke helsesenter, har gitt henne et sterkt engasjement for helse og velvære. Hun jobbet helt til hun fylte 70 år, og det var omtrent på denne tiden hun fikk diabetes 2 diagnosen. Besluttsom som hun er, valgte Mette å håndtere tilstanden gjennom livstilsendringer. Hun kuttet ut kaker og endret kostholdet til mer lavkarbo, samtidig som hun begynte å gå turer regelmessig.


Mette er mye ute og er ofte på Frivillighetssentralen på Dalen, hvor de går turer og drikker kaffe sammen, før hun går hjem og lager middag. Etter middagen tar hun seg også gjerne en tur ut. Jeg fikk se hennes telefon og skritteller som lå på gjennomsnittskritt på 10 000 skritt per dag. Jeg kunne ikke si annet enn at jeg var mektig imponert. Mette understreker at det ikke er noe hun føler hun må gjøre, men noe hun virkelig liker. Det stor forskjell på dem som føler de MÅ gå ut, enn på meg som liker å være ute på tur.


Helsesreisen hennes startet sent i livet, men har hatt stor betydning. Da Mette var rundt 70 år, endret hun som nevnt kostholdet sitt til lavkarbo etter diabetesdiagnosen, og trengte aldri medisiner. Da hun kom tilbake til legen fikk hun beskjed om at hun ikke har diabetes lenger. Senere, da hun var 82 år, foreslo datteren Heidi at hun skulle ta matintoleransetester. Disse testene viste intoleranser for melk og gluten. Selv om det opprinnelig ikke var noen spesifikk årsak til å ta testene, forbedret dette kostholdsskiftet Mettes mage- og tarmproblemer betraktelig. Slik at hun har fortsatt å følge dette kostholdet.


Hele livet har Mette laget tradisjonell norsk hjemmelaget mat fra bunnen som naturligvis inneholdt mye melk og gluten. Likevel har hun ikke syntes det har vært vanskelig å legge om kostholdet. Når hun handler, har hun lært å sjekke ingredienslisten og vet hva hun skal se etter, noe som har gjort omleggingen enklere. Hun fortsetter å lage maten fra bunnen, og her er hennes oppskrift på gluten- og melkefri leverpostei.


Mette viser at det er mulig å oppnå en bedre helse og livskvalitet, selv i høy alder. Hennes helsereise begynte med en diabetes 2 diagnose ved 70 år, fulgt av kostholdsendringer basert på matintoleranser ved 82. I dag er hun 90 år, sprekere og sunnere enn de fleste. Så det er virkelig ikke for seint å gjøre endringer å få bedre helse og livskvalitet.


Gro Raugland

Comentários


bottom of page