top of page
Search

Autoimmune tilstander

Antistoffene som skapes i en lekk tarm, kan komme inn i ulike vev og utløse betennelsesreaksjoner i alle kroppens organer. Autoimmune sykdommer utgjør en stor gruppe sykdommer som har det til felles at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og vevet de tilhører. Hvordan man rammes av en autoimmun sykdom, avhenger av hvilken del av kroppen som angripes.


Det klassiske tegnet på en autoimmun sykdom er inflammasjon som kan føre til rødhet, varme, smerte og hevelse. Dersom antistoffene angriper slimhinnen i tarmen, kan resultatet bli kolitt eller Crohns sykdom. Angriper sykdommen leddene, som ved leddgikt, vil man ha smerter, stivhet og nedsatt funksjon i leddene. Angripes skjoldbruskkjertelen, kan det føre til enten forhøyet eller for lavt stoffskifte. Er det huden som står under angrep, kan følgene bli utslett, blemmer og fargeendringer. Angripes bukspyttkjertelen, kan det føre til problemer med blodsukkeret knyttet til diabetes.Crohns sykdom/ulcerøs kolitt

Disse smertefulle, kroniske inflammatoriske tarmsykdommene kan forårsake symptomer som oppblåsthet, sterke magesmerter, løs avføring til eksplosiv diaré, som indikerer en oppblussing.


Leddgikt

Denne autoimmune tilstanden forårsaker kronisk smerte og betennelse i ledd.


Multippel sklerose

Denne nevrologiske sykdommen retter seg mot sentralnervesystemet. Symptomene på multippel sklerose (eller MS) inkluderer smerte, muskelsvakhet - som til slutt påvirker mobilitet, prikking og nummenhet, skjelvinger, synsproblemer.


Cøliaki

Cøliaki kan forårsaker fordøyelsessymptomer som ubehagelig oppblåsthet, gass, magekramper, hjernetåke, munn- og tannkjøttsår, elveblest og diaré/forstoppelse. Dette kan fører til mer alvorlige problemer som opptak av viktige næringsstoffer, vekttap og jernmangel.


Ubalanse i stoffskifte – både underaktiv og overaktiv

Hashimotos tyreoiditt er en autoimmun tilstand der antistoffer reagerer mot proteiner i skjoldbruskkjertelen, og forårsaker gradvis ødeleggelse av selve kjertelen. Den blir da ute av stand til å produsere skjoldbruskkjertelhormonene kroppen din trenger (hypotyreose). For eksempel kan perioder med angst/ søvnløshet/ diaré/ vekttap følges av perioder med depresjon/ tretthet/ forstoppelse/ vektøkning kan oppstå. Et annet tydelig tegn på Hashimotos er en struma, som er en eller flere utvekster i skjoldbruskkjertelen.


Graves sykdom er at skjoldbruskkjertelen overproduserer skjoldbruskhormon, noe som forårsaker hypertyreose der kroppens immunsystem feilaktig begynner å angripe ellers sunt vev. Symptomene på graves inkluderer muskelsvakhet, samt vekttap, angst, tretthet, søvnløshet, skjelvinger og uregelmessig hjertefrekvens.


Eksem og Psoriasis

Disse tilstandene involverer huden og forårsaker irritasjon, skjellende hudflekker og kløe.


Diabetes

Dersom bukspyttkjertelen blir angrepet kan det føre til problemer med blodsukkeret og dermed diabetes i ulike former

.

Comentarios


bottom of page