top of page
Search

Betydning av Melk og Gluten

Kasein er det dominerende proteinet i melk og finnes i alle meieriprodukter (melk, yoghurt, ost).

Gluten er et samlebegrep for en gruppe proteiner som finnes i korn som hvete, rug, bygg, spelt og kamut.

Proteiner er satt sammen av aminosyrer. Et peptid er en kjede av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger.

Under vanlige omstendigheter brytes proteinene ned ved hjelp av enzyme til peptider og deretter til enkelt aminosyrer i fordøyelsessystemet. Deretter absorberes aminosyrene inn i blodet og brukes i ulike deler av kroppen for å bygge nye celler.


Mangelfull aktivering av enkelte enzymer, som skal bryte ned proteinene fra gluten/mel og kasein/melk, kan føre til at man ikke får brutt proteinet ned til aminosyrer, men har i stedet ufordøyde peptidkjeder. Noen av peptidkjedene fra gluten (gluteneksorfiner) og kasein (kasomorfiner) kan være svært like andre stoffer som kan påvirke hjernen, slik som opium, og derfor kalles de for opioide peptider. Det er når de opioide peptidene lekker gjennom tarmslimhinnen (av ulike årsaker) og inn i blodbanen, at de blir et problem. De kan da potensielt binde seg til opioidreseptorer i hjernen og påvirke nevrologisk funksjon hos sensitive individer.


En tilstand hvor ufordøyd mat (i dette tilfellet proteiner) kommer gjennom tarmslimhinnen kalles ofte "lekk tarm" eller intestinal permeabilitet.


Akkurat som at en person som tar morfin eller andre opioide medikamenter sannsynligvis vil ha svekkelser i konsentrasjon, dømmekraft, motoriske ferdigheter og kognitive respons, kan individer som ikke er i stand til å fordøye gluten og kasein lide av disse medikamentlignende effektene fra tilsynelatende sunne matvarer. Mange ser faktisk også ut til å være avhengige av disse matvarene.


Eliminering av alle gluten og meieriprodukter vil som oftest føre til betydelige forbedringer hos de fleste individer med autismespekterforstyrrelser, oppmerksomhetsforstyrrelser og mange andre tilstander. Det kan ta fra seks til tolv måneder før endringer i et barns adferd blir stabilisert, (ref. Karl Reichelt, 2013) siden inflammatoriske endringer i tarmen og nervesystemet vil ta mange måneder å reversere.


Andre matvarer enn melk og gluten kan også være problematiske. Eliminering av sukker, soya, kunstige farger og smaker, kunstige søtningsmidler, konserveringsmidler, mononatriumglutamat (MSG) og generelt ultraprossesert mat er også sterkt anbefalt, da også disse kan påvirke adferd, humør og energi.

Comentários


bottom of page