top of page
Search

Betydning av Melk og Gluten

Kasein er det viktigste peptidet som finnes i alle meieriprodukter (melk, yoghurt, ost), og gluten er det primære peptidet som finnes i korn som hvete, rug, bygg, spelt og kamut.

Peptider er proteinfragmenter det vil si kjeder av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger

Under vanlige omstendigheter blir disse peptidene fordøyd og brutt ned til enkelt aminosyrer, som deretter absorberes i blodet og brukt i ulike deler av kroppen for bygging av nye proteiner, som for eksempel muskel. For personer som ikke fordøyer peptidene tilstrekkelig kan imidlertid peptider fra gluten og kasein utløse en immunrespons og skade tarmslimhinnen (lekk tarm), og binde seg til opioidreseptorer i hjernen som lager kasomorfiner og glutomorfiner. Disse forbindelsene har vist seg å forårsake en morfinlignende respons.


Akkurat som en person som tar morfin eller andre opioide medikamenter sannsynligvis vil ha svekkelser i konsentrasjon, dømmekraft, motoriske ferdigheter og kognitive respons, kan individer som ikke er i stand til å fordøye og metabolisere gluten og kasein lide av disse medikamentlignende effektene fra tilsynelatende sunne matvarer. Mange ser faktisk også ut til å være avhengige av disse matvarene og foretrekker å utelukke annen mat.


Mens andre matvarer også kan være problematiske, vil eliminering av alle gluten og meieriprodukter oftest føre til betydelige forbedringer hos de fleste individer med autismespekterforstyrrelser, oppmerksomhetsforstyrrelser og mange andre tilstander. Det tar minst 6 måneder å oppnå den fulle fordelen, siden inflammatoriske endringer i tarmen og nervesystemet vil ta mange måneder å reversere.


Eliminering av sukker, soya, kunstige farger og smaker, kunstige søtningsmidler, konserveringsmidler og mononatriumglutamat (MSG) er også sterkt anbefalt, da disse ofte også er problematiske når det gjelder adferd.bottom of page