top of page
Search

Mage og tarmhelse

Litt om fordøyelsen

All mat vi spiser, brytes ned via fordøyelsessystemet. Fordøyelsen starter i munnhulen og slutter i endetarmsåpningen. Fordøyelsessystemets primære funksjon er å bearbeide maten vi spiser slik at kroppen kan nyttiggjøre seg av den på best mulig måte.

Selve fordøyelsen er en prosess hvor næringsstoffene brytes ned til sine minste enkeltdeler. Bare på den måten kan tarmen ta opp næringen fra maten og bruke den til alle kroppens funksjoner.

Tarmen inneholder rundt 100 milliarder mikroorganismer, også omtalt som mikrobiota eller tarmflora. Den er kroppens viktigste immunforsvar. Slik kan vi holde oss friske og raske. Ubalanse i tarmfloraen kan dermed føre til overvekst av skadelige bakterier og sopp i tarmen, og kalles dysbiose og kan medføre mange sammensatte problemer.Lekk tarm

Tarmslimhinnen tar opp næringsstoffene som fraktes gjennom små kanaler, og i sin tur igjen vil disse normalt slipper gjennom ferdig fordøyde molekyler. Når mellomrommet mellom cellene i tarmveggen er større enn normalt, absorberes proteiner, peptider eller andre molekyler før de er brutt ned. Dette omtales som «økt tarmpermeabilitet», «lekk tarm» eller «Leaky Gut Syndrome» (LGS).


Slimhinnen i tarmen har en overflate på størrelse med en tennisbane. Tarmslimhinnen inneholder alene flere immunceller og produserer flere antistoffer enn noe annet organ i kroppen. Immunsystemet kan ved en lekk tarm situasjon dermed respondere med å lage antistoffer mot disse «ufordøyde» store molekylene fordi cellene identifiserer dem som fremmedstoffer.

Lekk-tarm-syndromet er i utgangspunktet forårsaket av skader på tarmslimhinnen. Årsakene til lekk tarm kan være mange:

  • Stress

  • Bruk av antibiotika

  • Ubalanse i bakteriefloraen

  • Matintoleranser

  • Ensidig vestlig kosthold

Mange mener at lekk tarm ligger til grunn for mange kroniske helseplager, som irritabel tarmsyndrom (IBS), Irritabel tarmsykdom (IBD), kronisk tretthet, eksem, multippel sklerose, revmatoid artritt, depresjon og andre psykiske lidelser, og at det er vanlig blant personer med autisme.


IBS

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig tilstand som rammer rundt 1 av 10 personer, og diagnostiseres vanligvis når andre alvorlige infeksjoner eller akutte medisinske tilstander er utelukket. Symptomer på IBS er diaré, oppblåsthet, smerte eller forstoppelse, eller en blanding av alle disse.


IBD

Irritabel tarmsykdom (IBD) er en medisinsk diagnose og omfatter tilstander som:

ulcerøs kolitt, betennelse og sårdannelse i den innerste slimhinnen i tykktarmen,

crohns sykdom, dyp betennelse i slimhinnen i fordøyelseskanalen.

Symptomene på IBD inkluderer smerte, diaré, blod i avføringen og tretthet. Mange med IBD får foreskrevet antiinflammatoriske og immundempende medisiner, og noen får også deler av fordøyelseskanalen fjernet for å redusere symptomene.


Reparasjon av lekk tarm

Det kan være nyttig å ta laboratorietester for å kartlegge situasjonen i tarmen. Forslag til tester: Avføringsprøve og matoverfølsomhet/intoleranse tester. Les mer om laboratorietestene her


댓글


bottom of page